به گزارش راهبرد معاصر پس از گذشت ماه ها از ورود کرونا به کشور و اوج گیری کرونا در پاییز، ماسک زدن در کشور اجباری شد و برای عدم رعایت پروتکل های بهداشتی و ماسک نزدن جریمه در نظر گرفته شده است. پس از آن خبر دریافت جریمه ماسک نزدن از یارانه منتشر شد. معاون بهداشت وزارت بهداشت ضمن تکذیب این خبر توضیحاتی ارائه کرد.
محسن فرهادی، معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درباره چگونگی شناسایی متخلفان کرونایی و نحوه اخذ جریمه از آنها، گفت: خدمت دهندهها میتوانند بخش دولتی یا بخش خصوص باشند که در هر دو گروه درخصوص جرایم و مجازاتها تاکنون نیز مشکلی نداشتهایم. کارمند بخش دولتی در صورت نزدن ماسک و عدم اطلاع به مافوق درمورد ابتلا به کرونا جریمه میشود که از حقوقش کسر میشود. در مورد واحدهای صنفی نیز از آنجایی که دارای پروانه کسب هستند؛ درصورت عدم رعایت پروتکلها به راحتی میتوانیم آنها را جریمه کنیم.
وی درباره نحوه جریمه افرادی که در خیابان تردد میکنند و شاید شاغل نباشند، به ایسنا گفت: این افراد از طرق مختلف حتی بدون آنکه خودشان درجریان باشند و بدون گرفتن کارت ملی و شماره ملی، با روشهایی از سوی نیروی انتظامی جریمه میشوند و میزان جریمه پس از تشخیص هویت مینشیند. ممکن است فرد فرد در جایی شاغلنباشد که جریمه از حقوقش کسر شود و یا در ابتدا جریمه را نپردازد اما، این بدهی در هویت و کارت ملی فرد نشسته است و در هرمرحلهای که بخواهد خدمتی دریافت کند قابل وصول خواهد بود.
فرهادی افزود: راه دیگر وصول جریمهها نیز میتواند نشستن جریمهها در سیستم دریافت یارانهها باشد به این صورت که پس از اعلام نیروی انتظامی میزان جریمهی فرد توسط بانک کسر میشود.
وی با تاکید بر عدم برخورد فیزیکی نیروی انتظامی با مردم در خیابانها برای جریمهی نزدن ماسک، اظهار کرد: این جریمه برای تعداد انگشت شمار افرادی اعمال میشود زیرا عموم مردم تابع نظم و رعایت نکات بهداشتی هستند و جریمهها چیزی نیست که قرار باشد به ضرر مردم باشد. برخورد با کسی که عمدا پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکند مورد حمایت مردمی خواهد بود که خودشان پروتکلها را رعایت میکنند.
وی درباره نحوه نظارتها بر اجرای قوانین، تصریح کرد: برای هر سه گروه کارمندان دولتی، شاغلین بخش خصوص و صنوف و افرادی که جایی شاغل نیستند، نیروی انتظامی و کارمتدان بهداشت محیط همزمان باهم فعال هستند البته ؛گروه سوم طبیعتا وظیفه مستقیم نیروی انتظامی است. بر اساس مصوبه امروز مایقی کسانی که در سامانه SALAMAT.GOV.IR ثبت نام نکردند هم ثبتنام میکنند و یک هم روش نظارتی دیگر از طریق QRcode است.
فرهادی درباره اخد جریمه از کارت ملی یا یارانه افراد، گفت: هر شهروند ایرانی شناسایی شده است و شخصیت اجتماعی دارد و پس از شناسایی نیروی انتظامی به راحتی جریمه را اعمال میکند البته شاید جریمه سریعالوصول نباشد اما بالاخره وصول میشود زیرا افراد زندگی اجتماعی دارند و نیاز به استفاده از کارت ملی خود دارند. البته معتقد هستم چون مردم به فکر خودشان و سلامتشان هستند میدانند وضع این جریمهها به نفع خودشان است.
وی در پاسخ به این سوال که اگر خطایی در ثبت چهره، کدملی و... توسط نیروی انتظامی رخ دهد، فردی که اشتباها جریمه شده است چگونه میتواند اعتراض خود را ثبت کند؟، بیان کرد: رخ دادن چنین حالتی هم ممکن است اما مسیر به شکلی طراحی میشود که از طریق نیروی انتظامی قابل رسیدگی باشد. یکی از راههای اخذ جریمه با متخلفان کرونایی با مستند سازی تخلف است. فراموش نکنیم گام اول فرهنگسازی رعایت نکات بهداشتی است.
وی درباره استفاده از ماسک در خودروهای شخصی تک سرنشین، افزود: هدف ما بیشتر ناوگان حمل و نقل عمومی است اما زمانی که ماسک در جامعه اجباری شده است طبیعی است که حتی برای سفر با خودروی خود لازم باشد ماسک بزنید.
فرهادی تاکید کرد: قرار است جریمهها مستقیما به حساب وزارت بهداشت ریخته شود. بر اساس مصوبه این جریمهها فقط باید برای اقدام علیه کرونا استفاده شود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی دریافت جریمه نقدی عدم رعایت پروتکل های بهداشتی از یارانه را تکذیب کرد.
یک کاربر فضای مجازی در واکنش به تعیین جریمه برای ماسک نزدن در توییتر نوشت: دستمزد روزانه کارگر ایرانی ۶۳ هزار تومان است؛ یارانه ماهیانه ۴۵ هزار تومان و جریمه نزدن ماسک، هربار ۵۰ هزار تومان!
به عبارت دیگر اگر بازرسان در روز ۲ بار گزارش کنند که ماسک نزدیم باید کل حقوق و یارانه ماهیانه را تقدیم دولت کنیم؛ بنابراین هموطن فراموش نکنیم که حتما ماسک بزنیم.